Υπερλιπιδαιμίες

Υπηρεσίες

Χρήσιμα

Συνταγές

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

 Η πρόσφατη λήψη τροφής αυξάνει τη συγκέντρωση της ινσουλίνης, της γαστρίνης, της γλυκαγόνης, της αυξητικής ορμόνης και της καλσιτονίνης, Μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται ακόμη στα επίπεδα γλυκόζης, σιδήρου, ολικών λιπιδίων και αλκαλικής φωσφατάσης. Η αύξηση της αλκαλικής φωσφατάσης είναι μεγαλύτερη με τη λήψη λιπαρού γεύματος και επηρεάζεται από την ομάδα αίματος του ατόμου και το υπόστρωμα που χρησιμοποιείται για την ενζυμική ανάλυση. Η λιπαιμία πρέπει να αποφεύγεται, διότι επιδρά στην αναλυτική διαδικασία κατά τον προσδιορισμό διάφορων συστατικών του αίματος. Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ, στο τσάι και στην coca cola, διεγείρει τα επινεφρίδια, προκαλώντας αυξημένη έκκριση κατεχολαμινών και των μεταβολιτών τους και μικρή αύξηση της γλυκόζης του αίματος. Αυξάνεται επίσης η κορτιζόλη του πλάσματος και η απέκκριση ελεύθερης κορτιζόλης, 11-υδροξυκορτικοστεροειδών και 5-ΗΙΑΑ. Η επίδραση της καφεΐνης μπορεί ορισμένες φορές να επικαλύψει το νυχθημερήσιο ρυθμό εκκρίσεως κορτιζόλης. Η καφεΐνη αυξάνει τη συγκέντρωση των ελεύθερων λιπαρών οξέων του πλάσματος κατά 30% και κατά μικρότερο ποσοστό τη συγκέντρωση γλυκερόλης, ολικών λιπιδίων και λιποπρωτεϊνών.

Η λήψη οινοπνευματωδών ποτών σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση της γλυκόζης κατά 20-50%. Η αύξηση αυτή μπορεί να είναι πιο εκσεσημασμένη σε διαβητικούς. Πιο συχνά, συμβαίνει αναστολή της γλυκονεογεννέσεως που εκδηλώνεται ως υπογλυκαιμία και κετοναιμία. Η υπογλυκαιμία είναι πιο συχνή σε παιδιά, αλκοολικούς και άτομα που διατρέφονται πλημμελώς. Παρατηρείται αύξηση του ουρικού οξέος και των τριγλυκεριδίων του αίματος κυρίως όταν το αλκοόλ λαμβάνεται με λιπαρά γεύματα. Η υπερτριγλυκεριδαιμία μπορεί να διατηρηθεί για περισσότερες από 12 ώρες. Η οξεία πρόσληψη αλκοόλ οδηγεί σε απότομη αύξηση της συγκέντρωσης καλσιτονίνης και γαστρίνης καθώς και σε αυξημένη έκκριση κορτιζόλης και κατεχολαμίνων. Στους άνδρες παρατηρείται απότομη ελάττωση της τεστοστερόνης του πλάσματος με αύξηση της LH.

H χρόνια λήψη οινοπνευματωδών επηρεάζει τη δραστικότητα πολλών ενζύμων του ορού. Η αυξημένη δραστικότητα της γ-GΤ χρησιμοποιείται ως δείκτης αλκοολισμού. Ο χρόνιος αλκοολισμός συνοδεύεται από πολλές χαρακτηριστικές βιοχημικές αλλοιώσεις, όπως παθολογική λειτουργία της υπόφυσης και των επινεφριδίων.

Η νικοτίνη αυξάνει τη συγκέντρωση της αδρεναλίνης και την απέκκριση κατεχολαμινών και των μεταβολιτών τους στα ούρα. Η συγκέντρωση της γλυκόζης μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 10 mg/dL μέσα σε 10 min από το κάπνισμα ενός και μόνο τσιγάρου και να διατηρηθεί για 1 ώρα, Γενικά η συγκέντρωση της γλυκόζης του πλάσματος είναι υψηλότερη σε καπνιστές απ’ ότι σε μη καπνιστές, ενώ η ανοχή γλυκόζης επηρεάζεται ελαφρά στους καπνιστές. Η νικοτίνη αυξάνει δραματικά τη συγκέντρωση της αυξητικής ορμόνης, η συγκέντρωση της οποίας μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 10 φορές μέσα σε 30 min από το κάπνισμα ενός τσιγάρου.

Oι συγκεντρώσεις της β-λιποπρωτεΐνης, χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων είναι υψηλότερες σε καπνιστές απ’ ότι σε μη καπνιστές. H συγκέντρωση της κορτιζόλης αυξάνεται μέχρι και 40% μέσα σε 5 min, ενώ τα 11-υδροξυκορτικοστεροειδή του πλάσματος μπορεί να αυξηθούν μέχρι και 75% στους βαρείς καπνιστές.

Ο αριθμός των ερυθροκυττάρων αυξάνεται στους καπνιστές. Σε βαρείς καπνιστές το ποσοστό της καρβοξυαιμοσφαιρίνης μπορεί να ξεπερνά το 10% της ολικής αιμοσφαιρίνης. Η μερική πίεση οξυγόνου (p02) των καπνιστών συνήθως είναι 5 mmHg χαμηλότερη απ’ ότι στους μη καπνιστές. Ο αριθμός των λευκοκυττάρων αυξάνεται μέχρι και 30% στους καπνιστές.

Η συγκέντρωση ουρικού οξέος, ουρίας και κρεατινίνης είναι ελάχιστα χαμηλότερες στους καπνιστές, όπως και η συγκέντρωση της IgA, IgG και ΙgM ενώ η συγκέντρωση της ΙgE είναι υψηλότερη. Οι καπνιστές εμφανίζουν υψηλότερες τιμές καρκινοεμβρυϊκού αντιγόνου και συχνότερα θετικά αντιπυρηνικά αντισώματα. Τέλος, στους καπνιστές παρατηρούνται σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12.

Η πεκτίνη και οι φυτικές ίνες της τροφής ελαττώνουν τη συγκέντρωση της απολιποπρωτεΐνης –Β και της χοληστερόλης, Πολλά φρούτα και λαχανικά (π.χ. ντομάτες, μπανάνες) που περιέχουν 5-υδροξυτρυπταμίνη (σεροτονίνη) προκαλούν αυξημένη απέκκριση 5-ΗΙΑΑ. Το avocado ελαττώνει την ανοχή γλυκόζης, επηρεάζοντας την έκκριση της ινσουλίνης. Τα κρεμμύδια ελαττώνουν τόσο τη γλυκόζη του αίματος όσο και την απάντηση της ινσουλίνης στην γλυκόζη.

Για να είναι επιτυχημένες οι λειτουργικές μεταβολικές μελέτες χρειάζεται κατάλληλη προπαρασκευή του ασθενούς (π.χ. επαρκής δίαιτα υδατανθράκων για 3 ημέρες πριν από τον προσδιορισμό ανοχής γλυκόζης).
Διεύθυνση Ιατρείου

Πλάτωνος 52, Εύοσμος
(με Σμύρνης γωνία, 2ος Όροφος)
Θεσσαλονίκη

Τηλ-Φαξ: 2310 77 67 97
Κιν.: 6932 610 187
E-mail: ss.diaitologos@gmail.com

Μόνο κατόπιν ραντεβού.

Στο Facebook