Ασκήσεις για το σπίτι όταν δεν πάμε γυμναστήριο.

Υπηρεσίες

Χρήσιμα

Συνταγές

Υπάρχουν πολλές ασκήσεις που μπορούν να μας τονώσουν, να μας κρατήσουν σε καλή φόρμα και μπορούν να γίνουν μέσα στο σπίτι μας χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό.

Το βασικό σ’αυτό είναι να είμαστε γνώστες της σωστής τεχνικής της κάθε άσκησης.Αν και είναι εύκολο μέσα από μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, να βρούμε τον τρόπο εκτέλεσης κάθε άσκησης, ας μην ξεχνάμε οτι πρέπει να έχουμε την νευρομυική συναρμογή για να τις εκτελέσουμε και αυτή επιτυγχάνεται με τις επαναλήψεις και τον χρόνο.

Με λίγα μέσα που μπορεί να διαθέτουμε στο σπίτι μας μπορούμε να καλύψουμε τις βασικότερες ασκήσεις για τις μεγάλες μυικές ομάδες του σώματός μας.Μπορούμε λοιπόν να έχουμε ένα πρόγραμμα που θα μας προσφέρει τόνωση και θα μας βγάλει από την αδράνεια.

Τελευταίες έρευνες έδειξαν οτι η αδράνεια και η ‘μη άσκηση’ ισοδυναμεί με το κάπνισμα τριών τσιγάρων ημερησίως ακόμα και για τους μη καπνιστές.

Η μεγάλη ποσότητα μυών στα πόδια μας, συμπεριλαμβάνοντας και τον γλουτό, δεν μας επιτρέπει να έχουμε την μεγαλύτερη δυνατή απομόνωσή τους.Καλό είναι λοιπόν να έχουμε συνδιαστικές ασκήσεις που ενεργοποιούν περισσότερους από έναν μύς.Μια βασική άσκηση είναι τα ημικαθίσματα.Είτε γίνονται ενεργητικά με κίνηση, είτε ισομετρικά, σταθερά δηλαδή σε μια γωνία στο γόνατο όχι κάτω από 90 μοίρες.Δουλεύοντας με κίνηση 3-4 σετ των 20-25 επαναλήψεων, με περίπου 5-6 δευτερόλεπτα την κάθε επανάληψη και διάλειμμα λιγότερο από λεπτό ανάμεσα στα σετ θα μας κάνει τη δουλειά μας.Όσο για ισομετρικά 20-25 δευτερόλεπτα στο κάθε σετ και 3-4 σετ είναι αρκετά.

Μια ακόμη συνδιαστική άσκηση για στήθος, πλάτη, τρικεφάλους αλλά και για όλο το σώμα είναι οι γνωστές σε όλους μας κάμψεις.Για όσους είναι δύσκολες για αρχή μπορούν να έχουν τα γόνατά τους ακουμπησμένα στο έδαφος.Και εδώ 3-4 σετ με όσες επαναλήψεις μπορούμε για αρχή είναι αρκετά.Το βασικό όπως και σε όλες τις ασκήσεις μας είναι ο χρόνος εκτέλεσης της κάθε επανάληψης να είναι περίπου 5-6 δευτερόλεπτα.

Βασική επίσης άσκηση για όλο το σώμα και που εστιάζει περισσότερο στην πλάτη και τον δικέφαλο είναι οι έλξεις με ανοιχτή ή κλειστή λαβή.Ισχύουν τα ίδια πράγματα με τις κάμψεις.

Οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι δεν πρέπει να λείπουν από κανένα πρόγραμμα.Δεν πρέπει να ξεφεύγουμε στις επαναλήψεις  και πρέπει όλες τις ασκήσεις μας να τις κάνουμε συγκεντρωμένοι σε αυτές για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Το πιο βασικό κομμάτι για να ξεκινήσουμε όμως την άσκηση στο σπίτι είναι να κάνουμε πάντα προθέρμανση πριν και διατάσεις χαλάρωσης στο τέλος αλλά και ενδιάμεσα των ασκήσεων.

Καλό είναι να μην ξεχνάμε ποτέ οτι δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γυμναστήριο και τους εξειδικευμένους γυμναστές γιατί μπορεί να οδηγηθούμε σε τραυματισμούς από άγνοια.

Μια καλή λύση για όσους έχουν την οικονομική ευχέρεια είναι η χρήση κάποιου personal trainer, που σε 5-10 μαθήματα θα μας δίδασκε ένα ικανοποιητικό εύρος ασκήσεων στο σπίτι μας, με τα υλικά που διαθέτουμε και την σωστή τεχνική.

Σημάδης Θεόδωρος
Personal Trainer-Group Exercise TrainerΔιεύθυνση Ιατρείου

Πλάτωνος 52, Εύοσμος
(με Σμύρνης γωνία, 2ος Όροφος)
Θεσσαλονίκη

Τηλ-Φαξ: 2310 77 67 97
Κιν.: 6932 610 187
E-mail: ss.diaitologos@gmail.com

Μόνο κατόπιν ραντεβού.

Στο Facebook